089 85 41 28
Weg naar Zwartberg, 7 - 3660 Oudsbergen
ma-vrij 9u-18u | zat 9u-16u
gesloten op woensdag en zondag

Belegde stokbroodjes: interessante weetjes en 101 mogelijkheden

belegde broodjes keurslager lieve patrick opglabbeek oudsbergen

Belegde broodjes zijn stokbroodjes belegd naar keuze van de klant met vleeswaren en/of kaas al dan niet met een extra garnituur van sla, tomaat, geraspte groentjes en/of een sausje. Maar wie heeft het stokbrood wel uitgevonden en werd brood wel altijd belegd? We vertellen je er dit blogartikel alles over.

Lunchen op zijn Limburgs

Hoe Limburgs is lunchen met een belegd broodje? Héél erg Limburgs als je het ons vraagt!

Brood is samen vlees, zuivelwaren en groenten een basisvoedingsmiddel. Sinds prehistorische tijden, en vooral na het ontstaan van de landbouw, is brood een van de belangrijkste voedingsmiddelen in grote delen van de wereld. Er bestaat een grote verscheidenheid aan soorten brood.

belegd broodje eten broodjes keurslager lieve patrick oudsbergen

Geschiedenis van brood

De geschiedenis van het brood gaat terug tot ongeveer 30.000 jaar geleden. Brood zou zijn ontstaan toen voor het eerst graankorrels werden gekneusd met een steen en gemengd met water, zodat er een soort pap ontstond. Deze pap werd gekookt, ingedikt en daarna in de zon gelegd of gebakken op stenen uit het vuur. Op veel plaatsen in de wereld wordt nog brood gemaakt dat hierop lijkt.

Voorbeelden zijn de Mexicaanse tortilla, Indiase roti’s en naan en pita uit het Midden-Oosten. Egypte wordt meestal aangeduid als de oorsprong van gerezen brood. De eerste broden werden gemaakt door spontane fermentatie, net zoals bij het eerste bier. Het bewust gebruiken van zogenaamde ‘starters’, gist, zuurdesem of bier, kwam later. Lees meer over de geschiedenis van brood.

brood bakker bakkerij geschiedenis stokbrood keurslager lieve patrick oudsbergen

Stokbrood

Onze belegde broodjes worden gemaakt met stokbroood van de warme bakker uit de gemeente. Maar weet je hoe stokbrood is ontstaan? 

Stokbrood maakt ontegensprekelijk deel uit van het clichématige arsenaal van de Fransen. Maar hoe is dit beroemde langwerpige brood, dat ongeveer zestig centimeter meet en ongeveer 250 gram weegt, nauw verbonden geraakt met Frankrijk?

Tot overmaat van ramp zijn er volgens Steven Kaplan, een historicus gespecialiseerd in brood, geïnterviewd door France Inter in 2020, drie geruchten over de oorsprong van het stokbrood in Frankrijk.

1. Bakkers van Napoleon

Allereerst werd dit langwerpige brood aan het begin van de 19e eeuw uitgevonden door de bakkers van Napoleon. De reden zou militair zijn: het stokbrood is kleiner en lichter dan een klassiek brood en zou daarom gemakkelijker te vervoeren zijn in de zakken van soldaten.

2. Oostenrijkse bakker August Zang

Een andere mogelijkheid: het stokbrood is niet in Frankrijk geboren, maar geïmporteerd door een zekere August Zang, een Oostenrijkse bakker, die een winkel opende in Parijs. De ambachtsman zou dan broden hebben verkocht – meer ovaal dan lang – zoals die in zijn geboorteland te vinden waren.

3. Parijse metro

Ten slotte gaat het laatste gerucht dat het stokbrood in 1900 is ontstaan, tijdens de bouw van de Parijse metro. Arbeiders uit heel Frankrijk kwamen samen om het werk uit te voeren. Er braken regelmatig gevechten uit tussen mannen uit verschillende streken, meer bepaald tussen Bretoenen en de Auvergnats. Gevechten die soms met messen konden worden opgelost. De projectmanagers vroegen vervolgens aan Parijse bakkers om brood te ontwerpen dat zonder mes kon gedeeld worden.

broodjes brood belegde broodjes keurslager lieve patrick oudsbergen

De echte oorsprong van stokbrood

Drie verhalen, maar geen enkele ervan is waar. In werkelijkheid is de oorsprong van het stokbrood veel eenvoudiger, omdat ze overeenkomt met een verandering in consumeren.

Het stokbrood werd wel in het begin van de 20e eeuw in Frankrijk geboren om zich aan te passen aan de rijke stedelijke bevolking. Deze stadsbewoners hadden meerdere keren per dag vers brood nodig en gaven de voorkeur aan de korst boven de kruimel. De grote broden – die tussen de 1,2 en 2 kg wogen – waren dan ook niet geschikt voor hun consumptiewijze.

Het stokbrood kwam er als een reactie van de bakkers op het zware werk en de evolutie van de wetten. 

In 1919 verbood een wet bakkers om ’s nachts te werken. Die moesten dan een eenvoudigere en snellere manier vinden om brood te bakken. Gist verving zuurdesem en bovenal maakte de dunne en langwerpige vorm van het stokbrood het mogelijk om het in slechts in  20 minuten te bakken.

Het stokbrood was als eerste zeer succesvol in de steden. Het duurde echter tot het einde van de Tweede Wereldoorlog en het opheffen van alle beperkingen voordat het stokbrood het populaire brood werd waar iedereen in Frankrijk van houdt en dat op zijn eigen manier bijdraagt ​​aan het imago van het land. in het buitenland.

Belegde broodjes

In vroegere tijden werd brood niet vaak belegd. Eerst was het enkel reuzel, dan met boter en in rijkere kringen kaas. Men at wel vleeswaar bij het brood.

De variatiemogelijkheden van de broodjes zijn schier eindeloos. Je kan de broodjes bij ons in de slagerij laten beleggen met zowat alle fijne vleeswaren en kaassoorten in onze toonbank.

Belegde broodjes kan je ook online bestellen.