Geniet deze zomer van mals en smaakvol varkensvlees bereid op de BBQ! Hier vind je vijf complete recepten, van marinades tot bereiding.
BRASVAR varkensvlees
Wij kiezen voor BRASVAR varkensvlees. Het is vlees van varkens die zorgzaam en ecologisch gekweekt worden in Nevele (Oost-Vlaanderen) door Kristof Verschelde en Angelique Dobbels.
Het is varkensvlees van de bovenste plank: mals, sappig en met een unieke, karaktervolle smaak.
Maar hoe komt het BRASVAR varkensvlees nu aan die heerlijke smaak? Mensen gaven vroeger “bras” aan hun varkens: aardappelen, draf en maïs, aangevuld met graan, olijfolie en vers hooi. BRASVAR krijgen diezelfde natte voeding.
Bovendien zijn deze varkens van nature heel gezond. De keuze voor een Duroc-beer, in combinatie met deze ‘bras’voeding, resulteert in zeer smaakvol en sappig vlees.
BRASVAR overstijgt zo de smaakverwachtingen van varkensvlees, elke keer opnieuw.

De 10 fabels over varkensvlees
Varkensvlees is een van de meest gegeten vleessoorten ter wereld, maar het is ook omgeven door mythes en misvattingen. Van gezondheidsrisico’s tot culturele taboes: we ontkrachten tien hardnekkige fabels over varkensvlees.
Een veelgehoorde fabel is dat varkensvlees per definitie slecht voor je is. Hoewel sommige bewerkte producten (zoals spek of worst) veel verzadigd vet en zout bevatten, zijn magere stukken varkensvlees, zoals varkenshaas of -filet, juist rijk aan eiwitten, B-vitamines en mineralen als zink en ijzer. Met mate en in de juiste bereiding kan het prima passen in een gebalanceerd dieet.
Barbecueën als een pro
Of je nu in je tuin zit, op het balkon of in het park, de geur van gegrild vlees, de zon op je gezicht en een verfrissend drankje in de hand maken van elke zomerdag een klein feestje.
Met deze tips en recepten die we eerder dit jaar al deelden, maak je er gegarandeerd een smakelijk en stressvrij barbecuefeest van.

Heerlijke BBQ-recepten met varkensvlees
Niets zegt zomer zoals de geur van gegrild varkensvlees op de barbecue! Of je nu houdt van knapperige spareribs, kruidige saté of langzaam gegaarde pulled pork – varkensvlees is perfect voor de BBQ. Het blijft mals, neemt marinades fantastisch op en krijgt op de grill die heerlijke rooksmaak.
1. Klassieke spareribs met honing-sojasaus
Ingrediënten (4 pers)
1 rack spareribs (ca. 1,5 kg)
10 cl honing
10 cl sojasaus
2 tenen knoflook (fijngesnipperd)
1 eetlepel sriracha (optioneel voor pit)
1 theelepel gemalen gember
peper en zout
Bereiding
Marineren: Meng honing, sojasaus, knoflook, gember en sriracha. Bestrijk de ribs rijkelijk en laat 4 uur (liefst een hele nacht) marineren in de koelkast.
BBQ: Gril de ribs op indirecte warmte (ca. 150°C) 1,5 uur. Bedruip regelmatig met marinade.
Afwerken: Verhoog de hitte, bestrijk met extra saus en gril 5 minuten per kant voor een kleverige glaze.
Serveertip: Met gegrilde maïskolven en diverse slaatjes.

2. Mexicaanse Carnitas (Pull Pork)
Ingrediënten
1 kg varkensschouder (in 2 of 3 stukken)
1 ui (gesnipperd)
3 tenen knoflook
1 eetlepel komijnpoeder
1 theelepel chilipoeder
het sap van 2 sinaasappels
2 laurierblaadjes
peper en zout
Bereiding:
Smoren: Fruit ui en knoflook. Voeg vlees, kruiden, sinaasappelsap en laurier toe. Stoof 3 uur op lage temperatuur (of in een ‘Dutch Oven’ op de BBQ).
Grillen: Trek het vlees uit elkaar en gril kort op hoog vuur voor knapperige randjes.
Serveertip: In tortilla’s met avocado, limoen, en verse koriander.

3. Thaise varkenssaté met pindasaus
Ingrediënten
600 g varkenshaas (in blokjes)
10 cl kokosmelk
1 eetlepel kerriepasta
1 limoen (rasp + sap)
Satéprikkers (geweld in water)
Pindasaus
100 g pindakaas
1 eetlepel sojasaus
1 theelepel sambal
5 à 10 cl water (naargelang de pindakaas)
Bereiding
Marineren: Meng het vlees met kokosmelk, kerriepasta en limoen. Laat 2 uur intrekken.
Grillen: Rijg het varkensvlees aan de satéprikkers, gril 3-4 minuten per kant en laat rusten op een warme plaats.
Saus: Mix alle ingrediënten en verwarm kort.
Serveertip: Met komkommer en gemarineerde rode ajuinen.

4. Gegrilde varkenslende met rozemarijn
Ingrediënten
900 g procereur – spiering aan een stuk
3 takjes verse rozemarijn
3 eetlepel olijfolie
2 eetlepels mosterd
zwarte peper en zeezout
Bereiding
Kruiden: Wrijf het varkensvlees in met olie, mosterd, fijngehakte rozemarijn, gemalen zwarte peper en zeezout.
BBQ: Gril op medium vuur 25-30 minuten (kerntemp: 63°C). Laat 5 minuten rusten.
Serveertip: Met gegrilde aardappeltjes en een frisse salade.

5. Gegrilde varkenskoteletten met honing-knoflook
Ingrediënten voor de koteletten
4 dikke varkenskoteletten (bij voorkeur tussenrib)
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel zout
1 theelepel versgemalen zwarte peper
1 theelepel gerookt paprikapoeder
Ingrediënten voor de honing-knoflookglaze
3 eetlepels honing
3 tenen knoflook (fijngesneden)
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel appelazijn
1 theelepel gemberpoeder
1/2 theeleppel chilivlokken (optioneel)
Bereiding
Glaze: Meng alle ingrediënten voor de glaze in een pannetje en laat 2 minuten zachtjes pruttelen tot het iets dikker wordt. Laat afkoelen.
Vlees: Bestrijk de koteletten met olijfolie en wrijf in met zout, peper en paprikapoeder.
- BBQ-opstelling: Verhit de BBQ op medium-hoog vuur (200°C) voor direct grillen. Maak een 2-zones vuur: een hete kant om te grillen en een minder hete kant om te finishen.
- BBQ: Grill de koteletten eerst 3 minuten per kant op hoog vuur voor mooie strepen. Verplaats ze dan naar de koelere kant, bestrijk met glaze en grill nog 4 tot 5 minuten terwijl je regelmatig de glaze aanbrengt.
- Rusten: Haal van de grill bij een kerntemperatuur van 63°C (rosé). Laat nog 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.
- Serveertip: Met gebakken zoete aardappelen en koolsalade.

Conclusie
Of je nu een BBQ-beginner bent of een doorgewinterde grillmaster: een vleesthermometer is je beste vriend bij de barbecue. Waarom gokken op gaarheid als je exact kunt meten?
Met een thermometer:
- Voorkom je droog vlees: geen over- of onderbakken meer.
- Gril je met precisie: perfect rosé, medium of goed gebakken.
- Bescherm je je gezondheid en die van je gasten: veilige kerntemperaturen voor elke vleessoort.
- Haal het maximale uit je het premium vlees die je bij ons hebt aangeschaft.