Eten we traditionneel met Maria-Lichtmis op 2 februari onze pannenkoeken met suiker, stroop of een andere zoete garnituur, vandaag delen we hier drie recepten voor hartige pannenkoeken met vlees. Het is een heerlijke manier om de traditie te vieren en tegelijkertijd te genieten van een smaakvolle maaltijd.
Waarom pannenkoeken?
Het eten van pannenkoeken tijdens Maria-Lichtmis op 2 februari is een traditie die diepgeworteld is in zowel religieuze als seculiere symboliek. De ronde vorm en goudgele kleur van pannenkoeken worden vaak gezien als een verwijzing naar de zon en het terugkerende licht, passend bij de viering van het lengen der dagen en de naderende lente.
Deze traditie benadrukt de verbinding tussen religieuze vieringen en natuurlijke cycli, waarbij pannenkoeken dienen als een smakelijk symbool voor de terugkeer van het licht en de warmte van de zon.
Drie recepten voor hartige pannenkoeken met vlees
Eten we traditionneel op 2 februari de pannenkoeken met suiker, stroop of een andere zoete garnituur, vandaag delen we hier drie recepten voor hartige pannenkoeken met vlees. Het is een heerlijke manier om de traditie van Maria-Lichtmis te vieren en tegelijkertijd te genieten van een smaakvolle maaltijd.
Hartige pannenkoek met gehakt en prei
Ingrediënten
- 125 g bloem
- 1 ei
- 250 ml melk
- snuifje zout
- 250 g gehakt V/R
- 1 prei, in ringen gesneden
- 1 ui, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1 tl tijm
- 1 tl oregano
- 50 g geraspte kaas
- peper en zout naar smaak
- boter of olie om te bakken
Bereiding
- Meng voor het beslag de bloem, het ei, de melk en een snufje zout tot een glad mengsel.
- Verhit wat boter of olie in een pan en bak dunne pannenkoeken. Houd ze warm.
- Verhit in een andere pan wat olie en fruit de ui en knoflook. Voeg het gehakt toe en bak rul.
- Voeg de prei, tijm en oregano toe en bak tot de prei zacht is. Breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel het gehaktmengsel over de pannenkoeken, rol ze op en leg ze in een ingevette ovenschaal. Bestrooi met geraspte kaas.
- Bak de pannenkoekrollen ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C tot de kaas gesmolten is.
Okonomiyaki (Japanse Hartige Pannenkoek) met varkensvlees
Ingrediënten
- 100 g spitskool, fijn gesneden
- 2 lente-uitjes, in ringetjes
- 200 ml dashi- of groentebouillon
- 1 ei
- 90 g tarwebloem
- 10 g aardappelzetmeel
- 1 tl bakpoeder
- 80 g varkensvlees
- plantaardige olie om te bakken
- Kikkoman Teriyakisaus met honing
- mayonaise
Bereiding
- Meng de bouillon, ei, tarwebloem, aardappelzetmeel en bakpoeder tot een glad beslag.
- Voeg de spitskool, lente-uitjes en gebakken uitjes toe aan het beslag.
- Verhit olie in een pan, giet de helft van het beslag erin en leg de helft van het varkensvlees erop.
- Bak de pannenkoek aan beide zijden goudbruin. Herhaal voor de tweede pannenkoek.
- Serveer met Teriyakisaus en mayonaise.
Hartige pannenkoek met shoarmavlees
Ingrediënten
- 125 g bloem
- 1 ei
- 250 ml melk
- snuifje zout
- 300 g shoarmavlees
- 1 ui, in ringen
- 1 paprika, in reepjes
- knoflooksaus
- boter of olie om te bakken
Bereiding
- Maak een beslag van de bloem, ei, melk en zout.
- Bak dunne pannenkoeken in een pan met wat boter of olie. Houd ze warm.
- Verhit olie in een pan en bak het shoarmavlees met de ui en paprika tot het gaar is.
- Beleg de pannenkoeken met het shoarmamengsel en rol ze op.
- Serveer met knoflooksaus.