Koken op de BBQ doen Amerikanen graag volgens de ‘Low & Slow-methode’ ook wel the Real American BBQ genoemd. Vlees zoals Brisket, Shortribs, Pulled Pork en Spare-ribs wordt dan op lage temperatuur bereid boven een indirect rokend vuur. Hier houden we eenvoudiger met Moinkballs, Shotgun Shells en Armadillo Eggs. Succes ermee!
Ingrediënten
voor 4 personen
200 gram kippengehakt
200 gram kalfsgehakt
200 gram gemengd gehakt [ Promotie iedere donderdag: 1kgr kopen + 300gr gratis ]
100 gram Oud Bokrijker geraspt
6 blokjes Oud Bokrijker
2 schelletjes Oud Bokrijker
6 schelletjes gerookte kalkoenfilet
16 schelletjes rundergerookt
12 reepjes gerookt spek
6 cannelloni tubes
6 zoete pepertjes gevuld met roomkaas, die vind je normaal bij je Keurslager
1 theelepel oregano
1 theelepel gedroogde peterselie
je favoriete bbq kruiden of bbq rub.
gerookt paprikapoeder
peper (zout is NIET nodig)
tandenstokers
Armadillo Eggs
In Amerika weten ze het al een tijdje, Armadillo Eggs bereid op de barbecue zijn smaakbommetjes. Als je nu wilt weten waar de naam vandaan komt: armadillo’s leggen natuurlijk helemaal geen eieren, want het zijn zoogdieren, maar door de vorm en de strepen van het omwikkelde spek en de mysterieuze inhoud kan je fantasie al snel op hol slaan.
Dit recept werd door de Belgische Keurslagers ‘vervlaamst’.
De Armadillo Eggs voorbereiden doe je zo:
Was je handen.
Neem een mengkom en doe daarin de 200 gram kippengehakt, een theelepel BBQ-kruiden, 30 gram Oud Bokrijker kaas geraspt, een klein snuifje gerookt paprikapoeder en een beetje peper.
Meng alles goed en vorm 6 ballen van het mengsel.
Druk de ballen in zodat je ‘gehaktkommetjes’ krijgt.
Vul elk ‘kommetje’ met een gevuld paprikaatje en vouw terug dicht.
Maak je handen vochtig en rol ze opnieuw tot mooie ballen.
Plooi een schelletje gerookte kalkoen een aantal keer dubbel en vouw dat als een lint rond een bal.
Shotgun Shells
De naam Shotgun Shells verwijst naar de vorm van deze BBQ-snack. De gevulde cannoloni-tubes omwikkeld met spekreepjes doet denken aan de hagelpatronen van een jachtgeweer. Zie bovenstaande foto.
De Shotgun Shells voorbereiden doe je zo:
Was je handen.
Neem een mengkom en doe daarin de 200 gram kalfsgehakt, een theelepel BBQ-kruiden, 30 gram Oud Bokrijker kaas geraspt, een klein snuifje gerookt paprikapoeder en een beetje peper.
Meng alles goed.
Neem de cannelloni-tubes en steek in het midden van elke tube een blokje Oud Brugge. Vul de tubes nu voorzichtig langs weerszijden met de gehaktmengeling.
Neem de spekreepjes en rol rond elke tube 2 reepjes spek. Zorg ervoor dat ook de openingen van de tubes bedekt zijn.
Snij de schelletjes Oud Bokrijker kaas in linten van 1 à 2 cm en leg opzij.
Moink Balls
Moink Balls zijn heerlijke en originele BBQ-snacks. De naam ‘moink balls’ komt van de combinatie van ‘Mooo’ en ‘Oink’, de geluiden van een koe en een varken gedraaid tot een bal! Dit tussendoortje bestaat dus uit rundvlees en varkensvlees. Het zijn smaakbommetjes op een tapasfestijn!
De Moink Balls voorbereiden doen we ze:
Was je handen.
Neem een mengkom en doe daarin de 200 gram gemengd gehakt, een theelepel BBQ-kruiden, 30 gram Oud Bokrijker kaas geraspt, een klein snuifje gerookt paprikapoeder, een beetje peper, de oregano en de peterselie.
Meng alles goed en rol balletjes van een 3 à 4 cm doorsnede.
Plooi een schelletje rundergerookt een aantal keer dubbel en vouw dat als een lint rond een balletje. Doe dit voor elk balletje. Gebruik indien nodig een tandenstoker.
Bereiding
De bereiding voor de drie BBQ snacks is exact hetzelfde, alleen moeten de Shotgun Shells veel langer garen, zodat de cannelloni mooi zacht wordt.
Maak je bbq met deksel klaar om indirect te grillen. Zorg voor een temperatuur rond de 120 graden en ook een zone zonder kolen (indirect).
Heb je ervaring met warm roken op de bbq? Zeker doen bij deze snacks!
De Moink Balls en de Armadillo Eggs mogen een half uurtje indirect garen, de Shotgun Shells 1,5 uur. Je kan dus gerust eerst de Shotgun Shells op de rooster leggen, en na een uurtje de 2 andere erbij leggen.
Nadat ze gegaard zijn bestrijk je ze allemaal rijkelijk met BBQ-saus.
Bij elke Shotgun Shell wikkel je nu ook een lint Oud Bokrijker aan de uiteinden.
Gaar nu alles nog een 10 minuutjes verder zodat de saus kan karameliseren en de kaas kan smelten.
Ons gehakt
Ons gemengd gehakt varken-rund maken we met mager brasvar-varkensvlees en vlees van runderen van onze plaatselijke veeboer. De verhouding is 80% varken en 20% rund.
We malen het vlees tweemaal.
We voegen er ons eigen zuivere specerijenmengeling toe. We gebruiken geen smaakversterkers, bewaarmiddelen of E-nummers. We voegen er dan ook gepasteuriseerd heelei bij dat zorgt voor een fijne binding van het vlees.
Het resultaat is ons lekker gehakt dat je ongetwijfeld wel kent.
Ons gehakt is glutenvrij en we gebruiken geen paneermeel of vlokken bij de bereiding ervan. Ons gehakt is dus puur gekruid vlees!
Nu je weet hoe we ons gehakt maken, moet je ook wel weten dat ons gehakt regelmatig wordt gekeurd door een geaccrediteerd laboratorium. En iedere keer beantwoordt ons gehakt aan de strengste bacteriologische normen zoals in de Belgische wetgeving omschreven.
Ons gehakt is dus van hoogwaardige kwaliteit en veilig om ook rauw te worden gegeten!
Tips
Net als met al onze vleesproducten zijn we streng als het gaat om hygiëne en voedselveiligheid. Maar we zijn niet de laatste in de keten alvorens het op het bord komt van jouw kroost.
Hier dus enkele tips opdat het gehakt hoogwaardig en veilig zou blijven tot op je bord.
√ Doe je verschillende boodschappen, kom dan als laatste je vlees halen (die je bv via onze webshop hebt besteld).
√ Gebruik steeds een koeltas en koelblokken om je vlees, charcuterie en vooral gehaktbereidingen koel te transporteren. Ook die hebben wij, vraag er naar.
√ Met of zonder koeltas, haast je naar huis en leg de vleesproducten zo snel mogelijk in de koelkast.
√ En als laatste: check regelmatig met behulp van een thermometer de binnentemperatuur van je koelkast.
Promotie op donderdag
Koop je op donderdag 1 kg gehakt V/R dan ontvang je er 300gr zomaar gratis bij.