Kip Curry is een bereiding dat over de hele wereld geliefd is vanwege zijn rijke smaken en veelzijdigheid. De oorsprong van dit gerecht ligt in de culinaire tradities van Zuid-Azië, met name in India, waar curry een belangrijk onderdeel van de keuken is. Het woord “curry” is afgeleid van het Tamil-woord “kari,” wat saus of stoofpot betekent. Hoewel het een Indiase oorsprong heeft, is kip curry geëvolueerd en aangepast aan verschillende culturen en smaken over de hele wereld.
De historische achtergrond
Curry’s geschiedenis gaat duizenden jaren terug. De eerste vormen van curry werden al in de oude Indusbeschaving gemaakt, waar kruiden zoals kurkuma, gember en koriander werden gebruikt. Deze kruiden werden gecombineerd met vlees of groenten om smaakvolle gerechten te creëren. Toen handelaren en kolonisten India bezochten, namen ze deze gerechten mee naar andere delen van de wereld. Tijdens de Britse koloniale periode werd curry immens populair in het Verenigd Koninkrijk en andere delen van Europa.
Kip werd al snel een van de meest populaire ingrediënten in curry’s, vanwege de toegankelijkheid en veelzijdigheid van het vlees. Het zachte vlees van kip neemt gemakkelijk de smaken van de kruiden en specerijen op, waardoor het ideaal is voor een rijk gerecht als curry.
Kip Curry wereldwijd
In India zelf zijn er talloze varianten van kip curry, afhankelijk van de regio. In het noorden is de curry vaak rijk en romig, bereid met yoghurt, room en noten. In het zuiden daarentegen, zijn de curry’s pittiger en bevatten ze kokosmelk en tamarinde.
Toen curry zich wereldwijd verspreidde, onderging het gerecht talloze transformaties. In Thailand wordt kip curry bereid met citroengras, galanga en kokosmelk, wat een unieke, aromatische smaak geeft. In Japan is “katsu curry” een populair gerecht, waar gefrituurde kip geserveerd wordt met een milde, dikke currysaus. Zelfs in de Cariben heeft curry voet aan de grond gekregen, met invloeden van Indiase migranten die gerechten creëerden zoals “curry chicken” met toevoegingen zoals aardappelen en roti.
Ons kippenvlees is Belgisch
Al ons kippenvlees is Belgisch en volledig traceerbaar tot de kweker, want het is voor jou en voor ons belangrijk dat je weet wat je eet. Dit maakt ons kippenvlees uniek in haar soort en garandeert je een overheerlijke smaak en aroma.
Poulet Pur
Eén van de twee kippenrassen die wij verwerken, is de ‘Poulet Pur’.
De ‘Poulet Pur’ staat garant om haar rijkelijke smaak en vast, mager en vetarm vlees.
Om de kwaliteit van dit kippenras te garanderen werd een specifiek lastenboek opgesteld met hoge kwaliteitseisen waaraan de kippen moeten voldoen.
Zo worden de kippen bij vaste kwekers gekweekt, krijgen zij voldoende vrije ruimte en worden zij gevoed met plantaardige voeders.
De ‘Poulet Pur’ is ook volledig traceerbaar tot de kweker, want het is voor jou en ons belangrijk dat je weet wat je eet.
Dit maakt deze kip uniek in haar soort en garandeert je een overheerlijke smaak en aroma.
Kip Curry vandaag de dag
Kip curry is tegenwoordig een universeel gerecht dat thuis en in restaurants over de hele wereld wordt gegeten. Het biedt oneindige mogelijkheden om te experimenteren met kruiden, specerijen en technieken. Het is meer dan alleen comfortfood; het is een gerecht dat culturen verbindt en verhalen vertelt.
Kip Curry als smeersalade
Kip Curry als smeersalade heeft een vaste plek veroverd in het assortiment van menig Keurslager.
Onze Kip Curry als smeersalade blijft onverminderd populair en een klassieker en dat is niet zonder reden. We bereiden die dagelijks vers met 100% puur Belgische kip, eigeel, mosterd, curry, suiker, uienpoeder en specerijen van de chef.
Kip curry smeersalade is geschikt voor elk moment van de dag. De heerlijke, smeuïge salade combineert de hartige smaak van malse kip met een zachte, kruidige currysaus, waardoor het een veelzijdige topper is voor op stokbrood, toast, sandwiches, in wraps of pita’s, als topping van salades of bij de borrel op bruschetta.
Kip Curry-salade zelf maken
Kip Curry-salade een eigen twist geven door die zelf te maken? Dat kan; het basisrecept bevat:
- Gekookte of gebakken kipfilet, in kleine stukjes gesneden.
- Een saus van mayonaise, yoghurt of crème fraîche.
- Currypoeder en andere kruiden zoals paprikapoeder, peper en zout.
- Optionele toevoegingen zoals ananas, appel, of een vleugje honing.
Meng alles goed door elkaar en laat de smaken even intrekken in de koelkast voor het beste resultaat.