Je krijgt in voedingswinkels lang niet altijd voldoende waar voor je geld. Bijna de helft van de verse voedingsproducten die ter plaatse in de winkel worden voorverpakt bevat minder dan de hoeveelheid die op het etiket staat vermeld. Dat blijkt uit controlecijfers van de Economische Inspectie.
Inhoudsopgave
Groenten, fruit maar ook vlees
De inspectie controleerde vooral voorverpakte fruit en groenten, vis, zuivelproducten, bereide voedingswaren met een variabel gewicht, maar ook vlees.
Bij afwijkingen gaat het in veruit de meeste gevallen om producten die in de winkel zelf worden afgewogen.
“Denk bijvoorbeeld aan supermarkten die zelf hun vlees op voorhand in de beenhouwerij afwegen en al voorverpakt in de rekken leggen”, zegt woordvoerder Lien Meurisse van FOD Economie.
Verpakking
Of er al dan niet bewust minder van een product wordt verpakt, kan de FOD Economie niet zeggen. In de meeste gevallen gaat het wel om eerder kleine afwijkingen, weet Meurisse: “Zelden is het vastgestelde hoeveelheidstekort groter dan het gewicht van de verpakking. Veelal blijkt die te zijn meegewogen, wat natuurlijk niet kan.”
4 op 10 wegen te weinig
In de supermarkten weegt ongeveer 40 procent te weinig. Bij voorverpakte producten afkomstig uit het productiebedrijf of een gespecialiseerd vulbedrijf, denk onder meer aan voorverpakte charcuterie en kaas, ligt het aandeel afwijkingen (13 procent) een stuk lager, volgens Het Laatste Nieuws.
Nog meer nadelen van voorverpakt vlees
Hoewel voorverpakt vlees handig kan zijn, zijn er ook duidelijke nadelen op het gebied van gezondheid, kwaliteit en milieu die het overwegen waard zijn. Hier zijn enkele van de belangrijkste nadelen.
Verlies van versheid
Voorverpakt vlees wordt vaak behandeld met conserveringsmiddelen en verpakt in gemodificeerde atmosfeer (zoals vacuümverpakking of het toevoegen van gassen) om de houdbaarheid te verlengen. Dit kan leiden tot verlies van smaak en textuur in vergelijking met vers gesneden vlees.
Gebruik van conserveringsmiddelen
Om de houdbaarheid te verlengen, kunnen voorverpakte vleessoorten conserveringsmiddelen bevatten, zoals natriumnitriet. Deze additieven kunnen bij langdurige consumptie gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, zoals een verhoogd risico op kanker.
Milieu-impact
De verpakking van vlees, vooral plastic en schuimverpakkingen, draagt bij aan de hoeveelheid afval. Dit afval is vaak moeilijk te recyclen, wat leidt tot een grotere ecologische voetafdruk.
Gebrek aan transparantie
Bij voorverpakt vlees is het moeilijker om de kwaliteit en herkomst van het vlees te beoordelen. Het kan lastiger zijn om te achterhalen waar het vlees precies vandaan komt, welke dierenwelzijnsnormen zijn gehanteerd, en hoe vers het vlees is.
Antibiotica en hormonen
Voorverpakt vlees uit industriële productie kan afkomstig zijn van dieren die antibiotica en groeihormonen hebben gekregen om ziekten te voorkomen en de groei te versnellen. Dit kan leiden tot bezorgdheid over antibioticaresistentie en de gevolgen voor de menselijke gezondheid.
Overconsumptie van zout
Veel voorverpakte vleesproducten, zoals ham, spek of salami, bevatten hoge hoeveelheden zout om de houdbaarheid te verbeteren. Dit kan bijdragen aan een te hoge zoutinname, wat weer gezondheidsproblemen kan veroorzaken, zoals hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.
Net dat wat jij wenst
Bij je favoriete Keurslager vind je geen voorverpakte versproducten en vleeswaren, maar de mogelijkheid om exact jouw gewenste hoeveelheid vlees of bereiding te bestellen.
Veel of weinig, dik of dun gesneden, we bedienen je met plezier net dat wat je wenst.
Daarom zijn we Keurslager
Bij een Keurslager is de klant nog écht koning. Je krijgt een service op maat. Twee sneetjes betekent ook echt twee sneetjes. Die snijden wij vers voor jou. Zo geven we de beste service en gaan we voedselverspilling tegen.