BRASVAR onderscheidt zich door zijn uitzonderlijke kwaliteit en smaak. Het smakelijk stukje varkensvlees uit Nevele in regio Deinze heeft een mooie gemarmerde structuur en bakt mooi bruin aan in de pan. BRASVAR is de favoriete keuze van chefs en hobbykoks. Het is een echt culinair hoogstandje.
Ingrediënten
Voor 4 personen heb je nodig: BRASVAR-kroon met been van 1 kg (op bestelling) of varkensgebraad, 600 gr vastkokende aardappelen, 2 rode uien, verse rozemarijn, grof zeezout, peper van de molen, 1 eetlepel (mild) paprikapoeder en olijfolie
Zo maken we het
1. Laat het vlees in de koelkast liggen tot het moment dat je het nodig hebt.
2. Verwarm je oven op 120°C, boven en onderwarmte.
3. Snij de aardappelen met schil in grove stukken en zet ze in een kookpot met ruim water en een snuifje zout.
4. Breng het water met de aardappelen aan de kook en laat een 10 à 15 minuutjes koken, de aardappelen hoeven nog niet helemaal gaar te zijn.
5. Snij de vetkant (bovenkant) van de varkenskroon kruislings in met een scherp mes. Maak een ruitjespatroon met ongeveer 1 cm tussen de sneden. Probeer alleen in het vet te snijden, niet in het vlees zelf.
6. Wrijf nu de inkepingen in met grof zeezout.
7. Verhit een koekenpan en bak de varkenskroon eerst met de vetkant naar beneden, zonder eerst extra vetstof toe te voegen.
8. Wanneer de vetkant mooi bruin is, bak je ook alle andere zijden aan, in het vrijgekomen vet. Doe dit kort en heet, de verdere garing van het vlees gebeurd op lage temperatuur in de oven.
9. Haal de kroon uit de pan en laat onafgedekt rusten, met de vetkant naar boven.
10. Giet de aardappelen af en doe ze in een ruime mengkom.
11. Pel en snij de 2 rode uien in grove stukken en meng met de aardappelen.
12. Voeg 4 eetlepels olijfolie, peper, zout en een eetlepel paprikapoeder toe en meng alles goed door elkaar.
13. Schik de aardappelen en rode ui in een grote ovenschaal en bedek met wat takjes verse rozemarijn.
14. Leg de varkenskroon op de aardappelen, met de vetkant naar boven.
15. Gaar het geheel verder in de oven tot het vlees een kerntemperatuur heeft bereikt van 60°C.
16. Snij het vlees met een scherp mes op een grote snijplank aan tafel, in het zicht van je tafelgenoten.
BRASVAR
Wij kiezen voor BRASVAR varkensvlees. Het is vlees van varkens die zorgzaam en ecologisch gekweekt worden in Nevele (Oost-Vlaanderen) door Kristof Verschelde en Angelique Dobbels.
Het is varkensvlees van de bovenste plank: mals, sappig en met een unieke, karaktervolle smaak.
Maar hoe komt het BRASVAR varkensvlees nu aan die heerlijke smaak? Mensen gaven vroeger “bras” aan hun varkens: aardappelen, draf en maïs, aangevuld met graan, olijfolie en vers hooi. BRASVAR krijgen diezelfde natte voeding.
Bovendien zijn deze varkens van nature heel gezond. De keuze voor een Duroc-beer, in combinatie met deze ‘bras’voeding, resulteert in zeer smaakvol en sappig vlees.
BRASVAR overstijgt zo de smaakverwachtingen van varkensvlees, elke keer opnieuw.