089 85 41 28
Weg naar Zwartberg, 7 - 3660 Oudsbergen
ma-vrij 9u-18u | zat 9u-16u
gesloten op woensdag en zondag
Keurslager Lieve en Patrick LOGO definitief (1)

Aspergeseizoen: ook bij ons volop aan de gang

asperges keurslager lieve patrick oudsbergen opglabbeek

Ook wij verwerken tijdens het seizoen graag asperges uit de buurt in onze bereidingen. Maar wat zijn nu eigenlijk asperges en wat doen we er dan wel allemaal mee. Dit vertellen we je hier. 

Asperges

De asperge (Asparagus officinalis subsp. officinalis) is een plant die in het wild vooral voorkomt in kuststreken en langs rivieren. De plant wordt vanwege de jonge scheuten geteeld als groente.

Er zijn witte-, groene- en paarse asperges op de markt, maar in onze streek zijn de witte het meest gekend. Dit zijn ook de asperges die wij voornamelijk verwerken in onze bereidingen

De witte zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden. De groene en paarse asperges hebben wel zon gezien.

In Noordwest-Europa, dus in onze streek,  worden vooral de witte asperges verwerkt. In landen zoals als Italië en Spanje zijn het de groene.

asperges grond keurslager lieve patrick oudsbergen opglabbeek

Teelt

De asperge is een meerjarige plant, die 8 tot 10 jaar achtereen op hetzelfde veld wordt geteeld. De bovengrondse plant, met houtige stengels en zijtakken, sterft af in de herfst, maar de ondergrondse delen overwinteren, en vormen in de lente nieuwe stengels.

Ze worden als ze nog onder de grond zijn gestoken, en als groente verkocht. Dit zijn de witte asperges. Als de stengels wel boven de grond komen verkleuren ze naar groen of paars. Voor de witte asperges wordt de grond rond de plant ongeveer een halve meter opgehoogd, zodat de scheut zijn weg omhoog naar het licht zoekt, en de scheut kan geoogst worden voor hij het oppervlak heeft kunnen bereiken.

Aspergevelden worden vaak overdekt met folie. Dit heeft het tweeledige doel; enerzijds om de grond te verwarmen, zodat de plant sneller groeit en meer opbrengst levert, en anderzijds om te voorkomen dat de koppen gaan verkleuren.

asperges oogst keurslager lieve patrick oudsbergen opglabbeek

Aspergeseizoen

Het aspergeseizoen is betrekkelijk kort; in de Lage Landen ongeveer twee maanden. De eerste asperges steken in de lente de kop op (naargelang de temperaturen in februari of begin maart).

Traditioneel wordt er geoogst vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni, het hoogfeest van de geboorte van de Heilige Johannes de Doper.

Hierna wordt de plant met rust gelaten om ze de tijd te geven om te groeien, zodat er nieuwe energie wordt opgedaan voor het volgende jaar.

Asperges Knoops

De asperges die wij verwerken in onze bereidingen halen we bij Knoops in de Laerstraat te  Opglabbeek.

Dit aspergebedrijf is opgestart in 1996 en is al gekend buiten de dorpsgrenzen. 

Herken je de burgemeester van Oudsbergen op de volgende foto’s? Hij was er in 2023 om het aspergeseizoen op gang te trekken.

Geef An Knoops je steun en volg alvast al haar Facebookpagina.

Gezondheid

Asperges worden ook wel het witte goud genoemd. En terecht. Want de groente schittert niet alleen door een grandioze smaak en een smetteloos gaaf uitzicht, maar ook door haar gezonde voedingswaarde.

Asperges zijn bijzonder arm aan calorieën en bijzonder rijk aan voedingsvezels en vitamine C.
Door de afbraak van asparagusinezuur ontstaan vluchtige zwavelhoudende verbindingen waardoor, na het eten van asperges, de urine een scherpe geur kan krijgen. 

Bereiding

Asperges dienen voor ze worden bereid voldoende te worden geschild. Dit kan gedaan worden met een speciaal aspergemesje of met een dunschiller voor groente. Een onvoldoende geschilde asperge is draderig. 

De groente mag ook niet uitdrogen. Je kan aspegers enkele dagen bewaren gewikkeld in een natte schone theedoek in een afgesloten plastic zak in de koelkast. 

Asperges worden, afhankelijk van de dikte, in 8-10 minuten gaargekookt. Dit kan in een speciale aspergepan, waarin de asperges staande gekookt worden zodat de koppen niet onder water komen, maar een gewone kookpan volstaat ook. Een aspergeschep is een hulpmiddel bij het uitlekken. 

Op zoek naar een origineel recept van een Limburgse topchef? Klik dan hier.

asperges schillen knoops keurslager lieve patrick oudsbergen opglabbeek - Snelkoppeling

Asperges in onze bereidingen

Tijdens het aspergeseizoen verwerken wij heel wat asperges in onze bereidingen en menu’s. Je herinnert je ongetwijfeld nog wel ons aspergemenu voor moederdag.

Zo hebben we ook ons lentebroodje met asperges, asperges op Vlaamse wijze, kippenwit met asperges, Franse rolletjes en aspergeroomsoep.

Uiteraard presenteren we ook de heerlijke asperges van Knoops in onze koude buffetten

Tekstbronnen: Horeca Webzine, Wikipedia, Lekker van bij ons.

Foto’s: Pixabay, Asperges Knoops, Keurslager Lieve & Patrick

5% korting

speciaal voor jou!

Abonneer je om steeds op zondag onze nieuwsbrief met de weekpromo's, weetjes en recepten te ontvangen, en geniet per direct van 5% korting op je eerstvolgende aankoop in de webshop.

Uitschrijven kan op ieder moment!