089 85 41 28
Weg naar Zwartberg, 7 - 3660 Oudsbergen
ma-vrij 9u-18u | zat 9u-16u
gesloten op woensdag en zondag

Gesloten van zondag 20 t.e.m. woensdag 23 april

Vind de gouden sticker en ga op safari ⇒

Spaghettisaus: wat, waar je moet op letten en 3 lente-frisse recepten

spaghettisaus saus spaghetti

Spaghetti is een van de meest geliefde pastagerechten ter wereld, en de saus maakt of kraakt het gerecht. Terwijl de meeste mensen denken aan een klassieke tomatensaus, is er een wereld van variatie mogelijk; zeker in de lente, wanneer verse groenten en kruiden op hun best zijn. In dit artikel ontdek je wat spaghettisaus eigenlijk is, waar je op moet letten bij het bereiden, wat de meest traditionele saus is én krijg je drie originele lenterecepten die je smaakpapillen laten dansen.

Wat is spaghettisaus precies?

Spaghettisaus is een algemene term voor de saus die over spaghetti (of andere lange pastasoorten) wordt geserveerd. Meestal bestaat de basis uit tomaten, maar dat hoeft niet per se. Sauzen kunnen variëren van licht en kruidig tot rijk en romig. Er zijn vleesvarianten, vegetarische versies en zelfs veganistische interpretaties.

De saus is bedoeld om de pasta te coaten en smaak te geven, maar in de Italiaanse keuken is het belangrijk dat de pasta de hoofdrol speelt, de saus mag dat niet overschaduwen.

Waarop moet je letten bij de bereiding van spaghettisaus?

  1. Balans – Een goede saus is in balans: zoet, zuur, zout en umami moeten samenkomen.

  2. Textuur – De saus moet de pasta omhullen, niet er vanaf glijden. Te waterig? Langer laten inkoken.

  3. Ingrediëntenkwaliteit – Gebruik rijpe tomaten, goede olijfolie en verse kruiden.

  4. Timing – Voeg verse kruiden pas op het einde toe, en laat de saus even rusten voor het opdienen.

  5. Pasta + saus = één geheel – Meng de saus altijd met de pasta in de pan voor je serveert.

spaghettisaus saus spaghetti keurslager lieve en patrick oudsbergen

Wat is de meest traditionele spaghettisaus?

De bekendste traditionele saus is ragù alla bolognese, vaak afgekort tot “bolognese”. Alhoewel deze saus in Italië zelden met spaghetti wordt gegeten (men kiest liever voor tagliatelle), blijft ze internationaal enorm populair als spaghetti bolognese. De originele versie bestaat uit rundvlees, soffritto (ui, wortel, selderij), tomaten, witte wijn en melk. Een urenlange prutteltijd maakt dit tot een rijke, diepe saus.

Maar de puur Italiaanse pomarola — een eenvoudige tomatensaus met look, basilicum en olijfolie — is minstens even klassiek.

jongen die spaghetti eet pasta keurslager lieve partrick oudsbergen

3 lente-frisse recepten voor spaghettisaus

1. Groene lentepesto met doperwten en munt

Een levendige, romige saus zonder tomaten. Heerlijk met volkoren spaghetti of linguine.

Ingrediënten:

  • 200 g doperwten (vers of diepvries)

  • 1 handvol muntblaadjes

  • 50 g Parmezaan

  • 30 g pijnboompitten (licht geroosterd)

  • 1 teentje knoflook

  • 6 el olijfolie

  • sap van ½ citroen

  • peper en zout

Bereiding: Mix alles tot een gladde saus. Voeg wat kookvocht van de pasta toe voor extra smeuïgheid. Meng met warme pasta en werk af met extra Parmezaan en munt.

2. Romige citroenricotta met groene asperges

Deze saus is fris, zijdezacht en perfect voor de lente.

Ingrediënten:

  • 250 g ricotta

  • zeste en sap van 1 biologische citroen

  • 200 g groene asperges, in stukjes

  • 2 el olijfolie

  • 1 teentje knoflook

  • peper, zout, versgemalen zwarte peper

Bereiding: Stoof de asperges kort in olijfolie met knoflook. Meng ricotta met citroensap en -zeste. Voeg asperges toe aan de saus en meng met warme pasta. Werk af met zwarte peper en eventueel wat Parmezaanse kaas.

3. Tomaten-auberginesaus met verse basilicum

Een lichtere variant van de Siciliaanse alla Norma, ideaal met spaghetti of bucatini.

Ingrediënten:

  • 1 aubergine in blokjes

  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)

  • 1 ui, fijngehakt

  • 2 teentjes knoflook

  • olijfolie

  • verse basilicum

  • zout, chili naar smaak

Bereiding: Bak de aubergineblokjes goudbruin. Voeg ui en knoflook toe. Blus met tomaten en laat 20 minuten sudderen. Kruid en voeg op het einde basilicum toe. Serveer met spaghetti en eventueel ricotta salata.

Slotgedachte: Spaghettisaus in lentevorm

Spaghettisaus hoeft niet altijd zwaar of klassiek te zijn. Door seizoensgebonden ingrediënten te gebruiken, krijgt je bord pasta een frisse upgrade. Of je nu kiest voor een groene pesto, romige citroenricotta of een zonnige tomaten-auberginesaus — met deze recepten tover je de lente op tafel. Buon appetito!

Geen tijd om spaghettisaus te maken? Kom die dan gewoon halen in de winkel. We hebben elke week verse, huisgemaakte spaghettisaus, en soms ook in promotie.