089 85 41 28
Weg naar Zwartberg, 7 - 3660 Oudsbergen
ma-vrij 9u-18u | zat 9u-16u
gesloten op woensdag en zondag

Zo maak je de perfecte hamburger: weetjes, tips en recepten

perfecte hamburger keurslager lieve patrick oudsbergen opglabbeek

Voor een perfect geslaagd hamburger is het belangrijkste element het het vlees. Kies voor je kant-en-klaar uit onze toonbank of maak je je eigen vleesmengeling? Welk gehakt is het beste voor een heerlijke hamburger? Hoe stel je de perfecte burger samen en wat voor kruiden en smaken verwerk je erin? We zetten je hier de verschillende opties en tips voor een perfect geslaagde hamburger op een rijtje.

Wat is een hamburger? 

Een hamburger of gewoon burger is een schijf gebakken of gegrild gemalen vlees, meestal rundergehakt. Vaak worden sla, tomaat, ui, spek, ei, augurken en kaas aan toegevoegd en sauzen als mosterd, mayonaise, ketchup of chilisaus.

De hamburger wordt gebakken op een bakplaat, in een pan of op een grill of barbecue. Dit gerecht kent verschillende nationale en regionale varianten.

hamburger bereiden keurslager lieve patrick oudsbergen opglabbeek
Foto: Freepik

Herkomst

Er zijn verschillende mensen geweest die geclaimd hebben dat ze de eerste waren die het gerecht bedachten. Volgens het Library of Congress diende de Deense kok Louis Lassen in zijn lunchkraam Louis’ Lunch in New Haven (Connecticut) in 1900 de eerste hamburger op.

Anderen claimden hier al eerder mee begonnen te zijn, maar mogelijk ging het hier om broodjes gehaktbal. De hamburger werd snel populair en verspreidde zich over de Verenigde Staten. Het succes was deels te danken aan het feit dat men nu een vleesgerecht had dat staand of lopend gegeten kon worden, zonder bord en zonder bestek. 

Een andere hypothese luidt, dat de hamburger zijn oorsprong wel degelijk zou hebben in Hamburg. In die stad kent men al sinds de tweede helft van de 19e eeuw een veel op de hamburger lijkend gerecht, het Rundstück warm. Ook dit is een in tweeën gesneden rond wittebroodje met daartussen een lap rundvlees, overgoten met een jus of saus; dit gerecht wordt warm geserveerd, en dient als snelle hap voor tussen de middag of om ’s avonds laat nog iets te eten. 

Klik en lees meer over de herkomst van hamburger.

hamburger keurslager lieve patrick oudsbergen opglabbeek
Rundstück - Foto: Freepik

Kant-en-klaar

Om een hamburger te maken, heb je dus een schijf gehakt nodig. Er is niets mis met een kant-en-klare burger, wel integendeel.

We hebben verschillende heerlijke varianten in hun assortiment, van pure runderburgers tot speciaal gekruide bereidingen met een mix van vleessoorten.

Neem een kijkje in onze virtuele toonbank en je hebt na een paar muisklikken een maaltijd op tafel staan.

Burger in the Box 

Ben je alleen, dan is onze Burger in the Box ongetwijfeld een leuke oplossing voo je om zelf je hamburger samen stellen. Maar het kan ook leuk item zijn om als je gaat kamperen en een workshop met de kids. 

In de box zit per persoon: 1 broodje, 1 hamburger om zelf af te bakken, 1 schijf cheddar, 1 schijf spek om effe af te bakken, tomaat, augurk, sla, bicky-ajuin, ketchup en nog 2 sauzen.

burger in a box keurslager lieve patrick oudsbergen opglabbeek

Soorten vlees

Wil je liever zelf je hamburgerschijven maken, dan kan je oneindig experimenteren. De eerste keuze die je moet maken is het type gehakt.

Rundvlees

Puur rundergehakt is natuurlijk de favoriet. De traditionele hamburger bestaat meestal voor 100% uit rundvlees en dit kan je dus licht rosé of à point bakken zodat het lekker sappig blijft. 

Kalfsvlees

Voor kalfsburgers geldt dezelfde regel als het 100% rundergehakt. Het is ook relatief mager, maar ook wat neutraler van smaak. 

Varkensvlees

Varkensgehakt bevat meer vet en voor hamburgers wordt het dus vaak met runder- of kalfsgehakt gemengd. Zo heeft het geheel wat meer smaak en droogt het minder snel uit.

Gevogelte

Gehakt van kip is een goed alternatief als je op zoek bent naar een lichtere burger met minder vet. Dit gehakt is meestal ook stevig gekruid en je moet dus waarschijnlijk geen zout meer toevoegen.

Misschien kan je zelf je gehakt wel maken. Probeer het dan zeker eens met het vlees van kalkoenbouten.  

Conclusie

Voor de traditionele burger kies je voor puur rundergehakt of een mengeling van rund, kalf en/of varken. Ben je niet zeker of je het gehakt nog moet bijkruiden? Bak een klein stukje gaar in de pan en proef dan eens. Zo weet je perfect welk vlees je in de kuip hebt.

Hoeveel gehakt je nodig hebt voor een doorsnee burger? Reken op ongeveer 100 à 150 gram gehakt per burger. 

keurslager lieve patrick slagerij gehakt oudsbergen opglabbeek (4)

Hamburgers zelf maken

Nu je weet welke soorten vlees je kan gebruiken om je hamburgers zelf te maken, gaan we er nu mee aan de slag. 

Een burger maken is doodeenvoudig; je hebt er maar een aantal ingrediënten voor nodig. Veel recepten voegen nog een ei en wat paneermeel toe aan het gehakt omdat omdat de burger dan minder snel uit elkaar valt of uitdroogt.

Deze toevoeging is niet noodzakelijk, maar helpt wel. Sommigen vinden dan weer dat deze te veel impact heeft op de textuur en de smaak. Een ‘echte’ burger bestaat voor hen alleen uit vlees en kruiden. Probeer beide methodes eens uit en ontdek zelf wat je verkiest.

hamburger burger vormen maken keurslager lieve patrick oudsbergen opglabbeek
Foto: Freepik

Smaakmakers

Je hebt heel wat keuze op vlak van kruiden en smaakmakers. Hieronder vind je een aantal toevoegingen peper en zout.

  • Currypoeder en paprikapoeder geven je burger een warme, kruidige toets.

  • Cayenne- of chilipeper is spek voor de bek van de vuurvreters. Je kan natuurlijk ook fijngesneden verse pepertjes onder het gehakt mengen.

  • Bieslook, oregano, peterselie of andere tuinkruiden, zowel gedroogd als vers, kunnen je burger een vegetale wending geven.

  • Gedroogd ui, lookpoeder, selderij, knoflook en sjalot zorgen voor een vleugje umami

  • Tomatenpuree geeft je burger een diepere smaak

  • Kaas op een burger kennen we allemaal, maar je kan ook kaas onder het gehakt mengen. Halfharde kazen voegen wat romigheid toe en scherpe kazen geven je burger wat karakter.

  • Als je puur rundergehakt gebruikt, kan je Worcestershiresaus of sojasaus toevoegen. Het zijn echte smaakbommetjes die de burger ook wat steviger maken.

hamburger burger vormen vorm maken keurslager lieve patrick oudsbergen opglabbeek
Foto: Freepik

Burgers vormen

Eenmaal je je ingrediënten en smaakmakers gekozen hebt, sla je aan het mengen. Dit zijn onze tips om je eigen burger vorm te geven.

  • Kneed niet hard en druk het vlees niet te veel samen. Net genoeg om het tot een bolletje te vormen of om een schijf van 1,5 tot 2 cm dik te maken.

  • Het gehakt mag rechtstreeks uit de koelkast komen. Als het te veel opwarmt, verliest het snel zijn vorm.

  • Burgers krimpen tijdens het bakken, daardoor zal het midden wat bol worden. Maak de schijf wat dunner in het midden, dan ben je zeker dat die gelijkmatig bakt.

hamburger bruger keurslager lieve patrick oudsbergen opglabbeek
Foto: Freepik

Hoe bak je een burger?

Burgers kan je bakken in de pan, op de grillplaat, een grillpan of op de barbecue.

Een burger bak je op middelhoge temperatuur bruin aan beide kanten. Er wordt vaak gezegd dat je burgers niet te vaak mag omdraaien, maar je kunt de burgers gerust een aantal keer ‘flippen’. Zeker dikkere burgers bak je beter traag en gestaag. 

Als er kippengehakt of varkensgehakt in de burger zit, dan bak je hem helemaal gaar. Gebruik je mager rundvlees, dan kan je de burger ook rosé bakken.

Laat de gebakken burgers ook altijd even rusten voordat je ze serveert. Tijdens het rusten verdelen de sappen zich weer over het vlees, en dat zorgt natuurlijk voor een lekkerdere burger.

Bronnen: Wikipedia, Belgische Keurslagers, Freepik